823323 – Roaldh Høynes

Jan Terje Rafdal

1 800,00kr

Roaldh Høynes – Fange nr: 823323

Dømt for følgende: For att ved den Angelsaxbritannische Ambazade att udgiffue siig som een Mjauestet oc holde hele Ambazaden for narr. Domsafsigelse: Idømt 20 -Tyvue- bøtter oc sexten ugers Tugthuus, men Beordret Benådet efter Paatryck aff den Angelsaxbritannische attaché.

 Roaldh Høynes var ingen kriminell som sådan. Han var i verste fall en opportunist som i seneste laget forstod alvoret i forviklingen han hadde havnet i. Høynes jobbet som såkalt «bud-drænge», og leverte viktige meldinger for det dansk-norske Rigsministeriet. Det hadde seg slik at han denne dagen var blitt overfalt av en løsgjenger på gaten og fikk sin vanlige, beskjedne uniform tilsmusset. Tilbake på avdelingen kom det inn en hastemelding som umiddelbart skulle til den engelske ambassaden. De eneste plagg man i all hast kunne fremskaffe, var en justaucorpsfrakk med fløyelsknepping og tversoverbånd i senegalesisk linfrotté som direktøren hadde fått i en forsendelse dagen før. Det var et arvestykke fra hans grandonkel, som tilhørte adelen i Holland.

I all hast løp Høynes av sted med meldingen og blev tatt imot av portieren, som fulgte ham inn til resepsjonen. Da det blev spurt hvem den tilsynelatende prominente gjesten var, trodde den tunghørte resepsjonisten Radcliff at portieren sa «His Royal Higness», og således blev Roaldh Høynes gitt en spontan mottagelse med pomp og prakt. Høynes spilte ut denne misforståelsen i hele tre dager med imponerende evne til å improvisere. Han presterte å få i land en viktig handelsavtale med tørrfisk av hyse og blev slått til Count Duke of Pawbury, en tittel det viste seg å være umulig å reversere i henhold til den engelske adelsloven. 

Således blev en fattig budgutt fra østkanten engelsk adelsmann, noe som gav ham umiddelbar immunitet fra all straffeforfølgelse. 

Tomt på lager

Mer om verket

Teknikk: Etsning
Opplag: 40
Motivformat: 13,5 x 18
Format:
Signert: 1
Kategorier:

Jan Terje Rafdal

JAN TERJE RAFDAL (f. 1974) har studert illustrasjon i tre år i England, samt tre år i Arna ved Garnes […] Les mer

kriminelle katter,katter,jan terje rafdal,statsgalleriet for rikskunst,Roaldh Høynes – Fange nr: 823323
36cabc9f d74b 4de3 9e41 607eac1c14ec

Jord og himmel

Alf Ertsland3 500,00kr
Solgt
96415cda be00 4746 aa2a 31a875b2f94a

Eit teppe av frost

Jan Terje Rafdal2 500,00kr
Solgt

Lykken er løssnø

Kristian Finborud2 700,00kr
kakaomøte

Kakaomøte

Embla Øverbye1 500,00kr
visa mastercard maestro.svg

Privacy Preference Center