portrett av en kunstner, 85x8x46cm, steingods 2023 (web)

Meander

Helen Hausland

Velkomen til utstillinga MEANDER med skulpturar av Helen Hausland laurdag 23. september klokka 13:00. Kunstnaren vil vere tilstades på opninga.

Helen Hausland bygger keramiske komposisjonar ved å sette ein tommelbit leire inntil ein annan om att og om att. Små endringar skapar forskyvingar som utviklar seg til noko ein ikkje kan planlegge, men som vert til undervegs. Tid, repetisjon og leiras premiss er nøkkelord i arbeida, og hennar bakgrunn som massørterapeut og år med ballettdans dominerar korleis ho nærmar seg materialet. Ho seiar at «kroppens erfaring med å jobbe med tempo, timing og musikk er innarbeidet som et rytmisk språk som vises i arbeidene. Verkene bærer spor av prosessen og arbeidet med leiren, tiden det tar å skape uttrykket». 

Dette seier kunstnaren om bakgrunnen for utstillingstittelen:  «MEANDER henspiller på begrepet meandere som beskriver elvebuktninger og stammer fra elven Büyük Menderes` tidligere navn Maiandros i Lilleasia. Begrepet har også gitt opphav til navnet meanderbord, et ornament der linjen i en bord danner en rekke gjentakende, spiralaktige buktninger. Meandere er truede naturtyper i Norge, som følge av arealbruksendringer. Vann i en elv som flyter gjennom en vid dal eller flat eng har en tendens til å renne i spiral og danne en meander kurs, og får på den måten et «slangemønster» eller gjentatte buete løp i konvekse og konkave linjer. Over tid kan slike meandere føre til at noen svinger går helt rundt og møter seg selv». Slik vatnet sine bevegelsar spelar saman med landskapet ser Hausland arbeida sine som eit resultat av det ho kallar ein minutiøs forandringsprosess i konstant bevegelse gjennom ulike tilstander. Bølgande mellom det kontrollerte og det intuitive, det stille, subtile og det påtrengande veks nye former til, former som kan gi inntrykk av alltid å ha vore her.                                                                                                                                                      

Helen Hausland (f.1974) blei uteksaminert våren 2020 fra Kunsthøgskolen i Oslo med mastergrad i medium- og materialbasert kunst. Kunstnaren bur i Oslo og held verkstad ved NTP (Norsk Teknisk Porselen) i Fredrikstad. Ho har blant anna stilt ut i Galleri RAM (2022), Hå Gamle Prestegård (2021), Senter for Keramisk Kunst, Ringebu (2021), galleri FORMAT (2020), Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling i Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø (2020) Kunstnerforbundet (2019), Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling i KODE Museum i Bergen (2019) og stiller ut på Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling 2023 som opner 19. oktober i Nasjonalmuseet. Helen Hausland blei i 2020 nominert til prisen som Årets Nykommer av Bo Bedres Designpris og verka hennar er blant anna innkjøpt av Oslo Kommunes kunstsamling, Norges Bank og Lillesand kommune.